CODZIENNE MYCIE:

Na codzień do mycia TM używam programu „mycie wstępne uniwersalne”, a do doczyszczenia nasady z nożami małej szczoteczki do butelek lub smoczków. Jednak czasem (np. po zrobieniu budyniu lub risotto z grzybami) na mycie muszę poświęcić więcej czasu.


Zbiór sposobów na umycie TM wyszukanych w Internecie:


USUWANIE PRZYPALEŃ I GRUNTOWNE CZYSZCZENIE NACZYNIA MIKSUJĄCEGO:

- dno posyp sodą oczyszczoną i dodaj odrobinę wody, nałóż gęstą pastę z sody oczyszczonej i wody na zabrudzenia, i zostaw na minimum 15 minut, później delikatnie „wyszoruj” miękką szczoteczką do zębów
- dolej do garnka 1000g wody i ustaw mycie wstępne uniwersalne (jeśli na nożu lub dnie zostały jeszcze jakieś zabrudzenia, to dolej ok 50g octu i sok z połowy cytryny)
- wypłucz naczynie i umyj je pod bieżącą wodą


TABLETKA DO ZMYWARKI:

- wlej do naczynia miksującego 1000g wody i dodaj jedną tabletkę do zmywarki
- uruchom TM z ustawieniami 15 min. / 70 ° C / obr. 1 lub 15 min. / Varoma / obr. 1
- włącz na 1 min. obroty 10 lub włącz tryb „mycie wstępne - krótki”
- wypłucz naczynie i umyj je pod bieżącą wodą


CZYSZCZENIE NOŻY:

- wlej do naczynia miksującego wodę powyżej poziomu noży i wrzuć wyparzone skorupki 3-4 jajek
- ustaw 20x tryb turbo
- wypłucz naczynie i umyj je pod bieżącą wodą


MYCIE W ZMYWARCE:

Zgodnie z instrukcją Thermomix® TM6 „Wszystkie części (oprócz korpusu) można myć w zmywarce do naczyń. Części wykonane z plastiku należy układać wyłącznie w górnym koszu zmywarki, aby nie odkształciły się pod wpływem wysokiej temperatury i nacisku przedmiotów umieszczonych powyżej.”


USUWANIE PRZEBARWIEŃ OD KURKUMY:

Support Vorverk zapewnia , że przebarwienia z czasem same znikną, ale w przyspieszeniu tego procesu może pomóc umieszczenie elementów w bezpośrednim działaniu promieni słonecznych (kilka godzin).




Historia urządzenia Thermomix®

We Francji, która od zawsze jest rajem dla smakoszy, na początku lat 70. miał miejsce następny wielki krok naprzód w kierunku zaawansowanego urządzenia kuchennego. Francja lubuje się w tzw. „potages”, czyli gęstych kremowych zupach i mieszkający tam Szwajcar wpadł na pomysł, aby połączyć funkcję gotowania i miksowania w jednym urządzeniu. Miało to ogromnie ułatwić gotowanie zup.


Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem w firmie Vorwerk. I tak z miksera pracującego na zimno powstał pierwszy mikser podgrzewający VM 2000, zwany też „mikserem do zup”. Nadawał się równie dobrze do przygotowania sosów i deserów.


Tak narodził się pierwszy mikser podgrzewający Vorwerk, „praojciec” popularnego urządzenia Thermomix®. Od tego czasu również wiele się działo:

 

 

 

 

Ponad 50 lat urządzenia Thermomix® – od miksera do wielofunkcyjnego robota kuchennego
Wszystko zaczęło w 1961 roku, gdy na rynku pojawił się uniwersalny robot kuchenny VKM5 firmy Vorwerk. Jednoczył siedem funkcji: mieszanie, wyrabianie ciasta, krojenie, tarcie, miksowanie, mielenie i wyciskanie soku.
Thermomix® był stale poszerzany o wiele nowych funkcji i cały czas unowocześniany technicznie. Po modelach TM21, TM31, TM5 a od połowy 2019 roku aktualnym modelem na rynku jest TM6, który obecnie łączy w jednym urządzeniu 12 funkcji. Wraz z licznymi przepisami Thermomix® z wspaniałymi efektami gotowania stał się niezastąpionym partnerem w wielu kuchniach.
[Źródło: Historia urządzenia Thermomix®]