Piekarnik − urządzenie kuchenne służące do pieczenia lub podpiekania potraw. Obecnie produkowane są także mini piekarniki, które posiadają ograniczoną funkcjonalność, ale nadają się do małych kuchni w formie piekarników do zabudowy lub jako piekarniki przenośne.
[źródło: wikipedia - piekarnik]

Czego potrzebujesz do wyczyszczenia piekarnika?


Jak wyczyścić piekarnik? (etapy)


  • PRZYGOTOWANIE: użyj miękkiej ściereczki i delikatnej gąbki, nie używaj środków do szorowania ani ostrych narzędzi, pamiętaj o użyciu rękawiczek

  • POZBYCIE SIĘ OKRUCHÓW: wyjmij z piekarnika blachy  i wytrzyj jego wnętrze pozbywając się przypalonych resztek  i okruchów 

  • KĄPIEL PAROWA: włóż do środka naczynie żaroodporne z wodą i sokiem z cytryny, ustaw grzanie na 160 °C z funkcją termoobiegu na około 10 min (do momentu zaparowania piekarnika). Poczekaj aż piekarnik ostygnie, wyjmij naczynie i delikatną ściereczką wytrzyj do sucha wnętrze piekarnika

  • DEMONTAŻ WYPOSAŻENIA: wyjmij prowadnice, zdemontuj drzwiczki i obudowę wiatraka

  • UPORCZYWE PLAMY: przygotuj gęstą pastę z sody, octu i wody, rozprowadź na zabrudzeniach i pozostaw na 15-30 minut, zetrzyj mokrą szmatką

  • MYCIE WYPOSAŻENIA: umyj blaszki i prowadnice (do trudniejszych zabrudzeń użyj wcześniej przygotowanej pasty), umyj drzwiczki (wewnętrzną szybę można wyciągnąć z mocowania) i dokładnie wyczyść uszczelkę 

  • wysusz wszystkie elementy i umieść w piekarniku - GOTOWE :)

 

Jak często czyścić piekarnik?